Wetenschap
26 / 11 / 13

Lichtjes in de ruimte met kerst

Met de kerst kunnen we de kerstlampjes wel uitlaten - de hemel wordt dan voorzien van een fonkelregen door een komeet.

ISON zou wel eens aan het einde van deze maand te dicht bij de zon komen en uit elkaar barsten. Wie weet is 'zij' zelfs sterk genoeg om de zon te raken. En dat kunnen we gewoon met het blote oog zien. Op een afstand van zo’n 1,2 miljoen kilometer komt ISON langs en dat is misschien genoeg voor een lichtshow.

On October 1, 2013, the comet will swing by Mars, and then the Earth on December 26, 2013. Experts predict it could become a rather spectacular sight in the night sky — but that's assuming it doesn't disintegrate before then.


Astronomen buigen zich al jaren over de reis van ISON, die nu al een miljoen jaar onderweg is. De komeet is tussen de 0,2 en 2 kilometer groot. Er is een kans dat de 'straal' die de komeet achterlaat al over een paar dagen te zien is en tot kerst duurt. Het kan ook helemaal niet doorgaan, als de komeet eerder uit elkaar barst dan voorspeld. Eigenlijk zijn de plasmawolken, die nu actief zijn doordat de zon in een 'maximum periode' zit en dus veel 'explodeert', niet sterk genoeg om de komeet kwaad te doen. Het gas in zo’n plasmawolk heeft een beperkte dichtheid en is niet in staat om de kern van ISON te vernietigen. De zwakke staart kan door een plasmawolk wel worden aangepakt.

Lichtjes in de ruimte met kerst

Voor de aarde vormt de komeet dan weer geen gevaar, want daarvoor is het ding te klein en te ver weg. Als het gebeurt, hoeven astronomen, maar ook wij daar niets van te missen. Talloze satellieten en observatoria houden de ogen momenteel op ISON gericht.

Nieuws & sport Film & video Fotografie
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/lichtjes-in-de-ruimte-met-kerst