TV & series
11 / 03 / 19

Hallo, AvroTros, doe die finale van #widm eens anders

Negen afleveringen mooie beelden, prachtige opdrachten en spannende muziekjes. En dan opeens: schreeuwerig SBS-publiek en gemiste kansen. De finale-aflevering moet echt anders.

Ik ga niet meer uitleggen wat Wie is de Mol is en wie het dit jaar was, als je het niet gezien hebt ben je stom en ga je deze site bezoeken.

Merel deed het goed, maar vooral de montage was dit jaar geniaal. Sarah gaf de makers de kans om haar enorm verdacht te laten lijken, terwijl ze gewoon de slimme kandidaat was die met de (laagste ooit) pot naar huis ging. Colombia is een prachtig land en die drone die de makers hebben gebruikt is echt een uitvinding. Het is knap hoe ze hele hotels hebben afgeboekt voor opdrachten en zo veel lokale bewoners hebben overtuigd vlaggen op te hangen voor het team. De Mol van dit jaar was geniaal, deed het met humor en heeft het heel slim gespeeld. En ook ik zat goed fout. Maar hoewel er weinig mis was met dit seizoen, viel de finale bij veel mensen (3,5 miljoen, 50% van de mensen die televisie keken, zagen de afsluiting van seizoen 19) in het verkeerde keelgat.

Te snel te veel willen doen

Er werd veel te veel gepropt in te weinig tijd. Je kunt nooit alle Molacties van elke opdracht laten zien in een uur tijd, zeker niet als je een kwartier publiek laat interviewen - overigens wel leuk gedaan door zieligste afvaller ooit Ron Boszhard. Nadat de belangrijkste tekst van de avond 'Ik ben de Mol' onverstaanbaar werd door gillend TROS-muziekfeest achtig publiek, werd de uitzending ook daarna rommelig. Ik begrijp dat veel mensen, ook aan tafel, in shock waren door de onthulling, maar onthoud de echte fans niet van antwoorden op vragen, want dan krijg je negatieve reacties op sociale media. Mensen hebben geen antwoord gekregen op dat 'gedoe met het stokje', wat er gebeurde bij de bakstenenopdracht en tientallen andere hints die veelvuldig werden genoemd op Twitter en het WIDM-forum. De makers lieten wat acties zien maar kozen de grappigste stukjes en gaven geen duidelijkheid over belangrijke gebeurtenissen in dit seizoen. Ook niet op YouTube als extra Mol-hints, en wat er wel werd gepubliceerd viel tegen.

Een gemiste kans. Had Merel een apart online interview laten geven waarin de opdrachten werden uitgelegd. Zorg dat het publiek stil is als je het antwoord geeft op de belangrijkste vraag. En waarom knipperen die lampen als het publiek - 'molloten' die zich in de kou iets te veel als simpele zielen gedragen - de zin 'Wie is de Mol?' schreeuwt? De uitzending had langer moeten duren om de fans thuis tevreden te kunnen stellen. En in de bioscoop, want in het hele land kon je de finale vanuit de bioscoop zien, tegenwoordig een trend bij seizoensfinales van grote series (in juni kun je vast naar Game of Thrones). Dat zag je overigens vijf seconden in het begin van de uitzending, maar de reactie op de onthulling ontbrak volledig - ondanks de aanwezigheid van (lage kwaliteit) camera's in de zaal. Die fans werden dan wel weer vermaakt met leuke presentatie van Rik, die het tijdens de live-uitzending beter deed dan in Colombia, en een hele bak aan oud-kandidaten.

Overigens is de illusie dat je als kijker de Mol kunt ontmaskeren ook echt een illusie. Door montage heb je geen idee. De verborgen hints slaan nergens meer op, omdat iedereen er bovenop zit. Een aantal seizoenen geleden was daardoor te snel duidelijk wie het was. Dus dan moet je maar gewoon genieten van de beelden en je niet te druk maken. Schreeuwend publiek.

Dus beste AvroTros mensen, volgend jaar iets minder juichende fans, iets meer terugblik en vertel ons helemaal hoe het zit! Want 3,5 miljoen fans wil je in seizoen 20 gewoon weer. Mijn voorspelling: twee Mollen, dubbele bedragen, twee keer zoveel uitzending.

Marketing Social media Architectuur
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/hallo-avrotros-doe-die-finale-van-widm-eens-anders