Games & Online
04 / 11 / 16

Games downgraden wordt een serieus probleem

15 november komt Ubisoft met Watch Dogs 2: een game in een open wereld die je naar je hand kunt zetten door allerlei apparatuur te hacken. De echte wereld kijkt met dubbele gevoelens uit naar die game: het vorige deel viel namelijk zwaar tegen. En dat lijkt een trend te zijn, niet alleen bij Ubisoft.

Games downgraden wordt een serieus probleem

Hoe belangrijk is het dat je de software levert die je belooft? Vrij belangrijk, zeker als mensen er al voor hebben betaald. Toen Ubisoft in 2014 Watch Dogs aan de wereld toonde, was dat met een gelikte presentatie op de E3. Het sprak tot de verbeelding: in een enorme stad, bol van het leven, spectaculaire lichteffecten en realistisch weersysteem, alle apparatuur, auto's en gebouwen hacken door middel van je telefoon. Hoe cool is het als je de politie die je achtervolgt kunt uitschakelen door op het laatste moment de paaltjes uit de weg omhoog te laten komen? Niet zo cool, bleek. Toen de game uitkwam waren de recensies verre van positief. De game was een stuk minder gevarieerd dan werd voorgesteld: de gameplay was veel hetzelfde, werkte niet altijd even lekker en de game zou veel bugs bevatten.

En wat een enorm succesvol jaar voor het softwarebedrijf uit Frankrijk zou moeten worden, werd een compleet fiasco, toen ook ook Assassin's Creed Unity tegenviel. De game kwam in dezelfde novembermaand uit maar bleek zelfs volledig onspeelbaar door de enorme plaag aan fouten die zich voordeden. Er zijn talloze filmpjes van speelsessies die de meest bizarre gebeurtenissen tonen: een personage dat vreemd door de lucht vliegt, gezichten die in elkaar storten, haperingen in filmpjes en missies die niet voltooid konden worden omdat de persoon die een pakketje moest afleveren niet [i]gerenderd[/i] werd. Ubisoft heeft de fouten in de weken daarna toegegeven, maar een enorme patch die fouten moest verbeteren en zelfs een gratis game voor mensen die de game van tevoren hadden besteld (voor ruim 60 euro) kon niet voorkomen dat het verhaal het bedrijf heel veel schade heeft opgeleverd.

Alles uitgesteld

Geen wonder dat er dit jaar geen nieuwe Assassin's Creed uitkomt. Een andere gamereeks van Ubisoft, Far Cry, is zelfs tot nader order uitgesteld. The Division krijgt een update die de game nog moet redden van een stille (online) dood en de nieuwste South Park game is naar volgend jaar verplaatst. Wel krijgen we dit jaar Steep, een snowboardgame, en dus Watch Dogs 2 van het bedrijf. Duidelijk is dat het menens is, want geen game uitbrengen betekent een slecht boekjaar - aandeelhouders worden niet blij van slechte resultaten. Het is in ieder geval een positief signaal tegen de gamecommunity dat Ubisoft nu kwaliteit boven snelheid lijkt te willen zetten, maar voordat de fans van de franchises overtuigd zijn, moet er nog heel wat gebeuren.

Bijvoorbeeld door Watch Dogs 2 een enorm succes te maken. Dat.. lijkt niet echt te lukken. De eerste gameplayvideo's die op websites als IGN zijn verschenen worden niet erg goed ontvangen. De commentaren op Facebook zijn niet van de lucht: tientallen gamers zien slechte graphics en onrealistische physics en vrezen opnieuw voor een enorme 'downgrade' in visuals en gameplay. De game zou jaren achterlopen op andere open wereld games zoals GTA V en The Witcher 3. Wordt de game, twee jaar na het vorige deel, opnieuw te snel uitgebracht? Is dit Ubisoft's manier om nog even snel geld los te peuteren en het volgend jaar opnieuw te proberen?

Het meest vreemde aan het verhaal is dat de games van het bedrijf nog altijd goed verkopen. Ja, het bedrijft lijdt onder de slechte publiciteit, maar het is niet zo dat het bijna failliet is door de gefaalde uitgaven van de afgelopen maanden. Zo lijkt het er op dat een bedrijf weg kan komen met valse beloftes, iets dat we vaker lijken te zien. No Man's Sky, de pc-versie van Batman Arkham Knight, de lancering van Sim City of Rollercoaster Tycoon World en vele anderen konden het niet waarmaken. Maar hoewel de wereld voor veel gamers op dat moment te klein is, een paar jaar later staan diezelfde gamers gewoon weer in de rij voor het volgende deel. Zo kan Call of Duty gewoon wegkomen met gameplay in de ruimte (3,5 miljoen dislikes van de trailer leverde dat op) en komt Ubisoft volgend jaar oktober gewoon weer met een nieuwe Assassin's Creed, waar dus wel over is nagedacht. Meer kwaliteit, meer testen, zegt het bedrijf nu. Ook EA kwam deze week met een statement over de nieuwe Mass Effect: Andromeda, waar duizenden gamers wereldwijd niet op kunnen wachten. Als hij niet perfect is, wordt hij uitgesteld, zo was de boodschap. En zo hoort het.

Het vergt investering en geduld, maar levert uiteindelijk betere software op. En dat ben je verschuldigd aan je fans, die je vele tientallen euro's toevertrouwen, soms zelfs maanden voordat een game uitkomt. Als je die te vaak belazert, dan kun je beter maken dat je wegkomt.

Online Algemeen Kunst & artwork
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/games-downgraden-wordt-een-serieus-probleem