Online
30 / 08 / 13

Dit is Lorem Ipsum

Wanneer je een website, applicatie, stukje software of app gaat bouwen, is vaak de inhoud (teksten en afbeeldingen) nog niet bekend. Daar ben je mooi klaar mee, want je zult tijdelijke tekst moeten verzinnen om de boel te vullen. Gelukkig is daar Lorem Ipsum.

Lorem Ipsum is nep tekst, zonder een betekenis in welke vorm dan ook. Het bestaat uitsluitend uit letters uit de Latijnse tekenreeks, dus geen gedoe met speciale tekens als ë, ç en #. Lorem Ipsum is totaal willekeurig te genereren, maar bestaat traditioneel uit de eerste woorden: [i]Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.[/i]

Je kunt zo hele alinea's vol met gegenereerde tekst vullen. Het voordeel van Lorem Ipsum tekst is dat het lijkt op gewone woorden, maar ze geen betekenis hebben. Om te voorkomen dat de klant op de tekst gaat letten in plaats van de vormgeving of de plaatsing van objecten in je design, gebruik je dus deze neptekst. Bovendien kun je best 'blablablabla' gebruiken, maar behalve dat dat niet echt professioneel staat, wil je ook niet dat de woorden een soort patroon gaan vormen omdat dezelfde woorden vlak onder elkaar komen te staan.

Lorem Ipsum text has been used for a long time in situations where the text is not important, but you still want your users to feel what the application will look like when it's used in real life (with lots of text). Since it is nothing more than gibberish written in Latin, people will just ignore it and keep their focus on the layout.


Het nadeel van Lorem Ipsum is dat je als designer moet oppassen dat je je niet te veel focust op die neptekst. Bij Lorem Ipsum kun je namelijk een zin afbreken wanneer je dat wilt, maar bij échte tekst niet. Je weet nooit wat een klant gaat invoeren op de website en dan kom er achter dat de gewenste tekst helemaal niet past. En er kan nog veel meer mis gaan als je even niet oplet.

Random Tech Architectuur
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/dit-is-lorem-ipsum