TV & series
14 / 01 / 14

De nieuwe tafel van Nieuwsuur

Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering: als een decor van een studio verandert, kun je daar alles over lezen op internet. Zo kan Nieuwsuur heel uitgebreid en trots vertellen over een.. tafel.

Nieuwsuur heeft niet het hele decor veranderd (je weet wel, die studio die lijkt op een ruimteschip en waar na kritiek iedereen nu aan gewend is), maar heeft een nieuw bureautje geplaatst. Die is een stuk ruimer, zo staat er te lezen op de website. Er is zelfs een uitgebreid artikel over het nieuwe meubelstuk, want iedereen mag (moet) het weten. De oude was dan ook flink onhandig: regelmatig moest er een stoelendans plaatsvinden omdat de zojuist geïnterviewde gast eigenlijk in de weg zat voor de sportpresentator. Verschrikkelijk amateuristische taferelen kreeg je dan, die lange tijd kennelijk niet belangrijk genoeg waren voor de regisseur om er iets aan te doen. Dat verwoorden ze knap in het artikel.

Nieuwsuur is een programma waarin de studio een belangrijke rol speelt. (...) Dat ging bijna altijd goed, maar er was toch een aantal regie-technische argumenten dat verbetering noodzakelijk maakte.
De nieuwe tafel van Nieuwsuur

Lampjes en beweging

De desk heeft een totaal andere uitstraling en blijkt te zijn opgebouwd uit verschillende doorzichtige materialen en uitgebreide LED-integratie. Dat kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. De panoramaschermen kunnen beter worden gebruikt. Het ding is niet zomaar een tafel, want er zitten allerlei bewegende componenten in. Het wachten is op een presentator die vast komt te zitten. De desk is bruikbaar in twee standen: de reguliere presentatiestand en de debatstand. Dan schuiven de tafelarmen meer naar elkaar toe waardoor personen die met elkaar debatteren tegenover elkaar zitten. Nu moeten de gasten (tijdens een filmpje) dus wel even wachten tot het ding goed staat - of zal dat handmatig gebeuren?

Dat is vooral belangrijk voor de cameraposities. Eerst moest de regisseur allerlei onhandige aanwijzingen geven aan de gasten, zodat ze bijvoorbeeld niet met hun handen voor het beeld zaten. En daar had de sportpresentatie soms overduidelijk maling aan. De nieuwe tafel levert nieuwe kijkrichtingen op.

Ook de nieuwe muziek krijgt aandacht op de website. Hoe de leadermuziek werd gecomponeerd kun je uitgebreid zien.

Gadgets Marketing Architectuur
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/de-nieuwe-tafel-van-nieuwsuur