Games & Lijstjes
25 / 11 / 13

10 PlayStation 3 games die je echt gespeeld moet hebben

De PlayStation 3 loopt op zijn eind. Sony zal nog maanden games uitbrengen, maar nu de PlayStation 4 deze week verschijnt, ligt de focus toch echt op de nieuwe generatie. Terugblik!

In de afgelopen jaren zijn games verschenen die filmbudgetten overschreden, waarbij de muziek werd gemaakt door de beste componisten van de wereld, waar aandelen van af hingen en waar de toekomst van enorme internationale bedrijven door werd bepaald. Games zijn allang niet meer alleen maar voor nerds, hoewel dat imago maar heel langzaam verdwijnt bij de 'niet-gamers'. De ontwikkeltijd voor games wordt steeds langer en de graphics steeds mooier. Dat laatste heeft met het eerste te maken; om een mooie game neer te zetten die aan de enorm hoge standaarden van deze tijd voldoet, zul je met torenhoge budgetten moeten komen en is drie jaar productietijd niets. Als je nog geen PS3 had, dan is het nu het moment om er een te kopen. De prijs ligt in verhouding erg laag, je krijgt er waarschijnlijk meteen Grand Theft Auto V bij en je hebt de keuze uit letterlijk honderden knappe, indrukwekkende, mooie en heftige games die je bovendien voor een paar tientjes op de kop kunt tikken.

Mijn top 10 beste PlayStation 3 games van de afgelopen zeven jaar gamegeschiedenis:

10 PlayStation 3 games die je echt gespeeld moet hebben

Assassin's Creed 2

Het beste deel uit de Assassin's Creed reeks. Deel 4 is afgelopen maand verschenen, maar volgens velen was dit echt het hoogtepunt. Waar Ubisoft in deel 1 nog moest zoeken naar de juiste 'feel' van de serie, was deel 2 goed uitgebalanceerd en enorm verslavend. Het spel is in Europa uitgegeven op 19 november 2009 voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en speelt zich af in Noord-Italië: Venetië, Florence. Dat ziet er prachtig uit. In de vervolgen, Brotherhood en Revelations ben je opnieuw in prachtige steden in Italië, die stuk voor stuk enorm gedetailleerd zijn nagebouwd.

10 PlayStation 3 games die je echt gespeeld moet hebben

Uncharted 3: Drake's Deception

Het verhaal is groot en met allerlei plotwendingen, maar Uncharted 3 is vooral een groot avontuur. Naughty Dog's meest succesvolle game ooit, totdat het geniale The Last of Us uitkwam, toont hoe de gameplay en mate van detail de afgelopen jaren enorm gegroeid zijn in gaming. Net als in deel 1 en 2 die zich over de hele wereld afspeelden, van tempels en grotten tot besneeuwde bergen en een enorme jungle of een brandend huis dat aan alle kanten instort terwijl jij moet zien te overleven. National Treasure, Tomb Raider en Indiana Jones gecombineerd, met epische muziek en geweldig enge scenes. Als je in een ijsgrot achtervolgd wordt door gemuteerde beren, doe je er alles aan om die zo snel mogelijk dood te krijgen met de paar kogels die je hebt. In deel 3 hebben de makers alle oneffenheden uit de eerdere delen weggewerkt en terwijl je op een opstijgend vliegtuig springt vanaf een motor, werd deze game zeer goed beoordeeld.

10 PlayStation 3 games die je echt gespeeld moet hebben

Little Big Planet 2

Een gezellig spel, met de meest kleurrijke levels en schattige sackdoll poppetjes, die je langs lava, robots, apen, krokodillen, draken, Chinatown, de woesstijn en langs ijs moet zien te krijgen. De game is 2D, maar zit zo vol detail dat je niet door hebt dat jouw personage, die je helemaal kunt aankleden en veranderen met letterlijk duizenden objecten, alleen naar links en rechts loopt. Als je je door tientallen levels vol chocolade, zoemende bijen en racekarretjes hebt gewerkt, ben je nog lang niet klaar. Er zijn inmiddels meer dan 7.000.000 levels door mensen over de hele wereld gebouwd. Dat is de echte kracht van LBP2: de bijgeleverde leveleditor is sinds deel 1 groter dan ooit. Regelmatig kiezen de makers van de game een goed level uit, die je allemaal gratis kunt downloaden. Als je zelf een level maakt kunnen anderen deze beoordelen en als favoriet markeren. Hele games zijn nagemaakt in LBP2, zoals een Sackboy versie van Assassin's Creed en Uncharted 3.

Just Cause 2

Wat als je een enorm groot en zonnig eiland had, vol met stranden, dorpjes en steden vol wolkenkrabbers, waar je enige doel is chaos te scheppen? Just Cause 2 laat toe zoveel mogelijk explosies te veroorzaken, militaire bases omver te brengen en alles om je heen te vernietigen. De game heeft een aantal hoofdmissies en een heleboel zij-opdrachten, waarbij vooral het vinden van alle pakketjes en zwarte dozen (soms in het rif op de bodem van de zee) een vrijwel oneindige opgave is. Het verhaal is er nauwelijks en de filmpjes tussendoor zijn soms lachwekkend slecht, net als de muziek bijvoorbeeld. Maar hoewel deze game na een tijdje herhalend wordt, is het enorm verslavend om zoveel mogelijk rotzooi te schoppen. En de grootste troef van de game is de grappling hook die de hoofdpersoon meekrijgt op het eiland Panau. Daarmee kun je rustig op een auto gaan staan en deze vervolgens vastmaken aan een opstijgend vliegtuig, waarna je met auto en al de lucht in vliegt. Op internet vind je de meest bizarre mogelijkheden die mensen met dat stuk touw hebben ontdekt. Just Cause 2 kan je goed vermaken, maar als je hem 100% wilt uitspelen ben je gek.

God of War 3

Gaat alle games en films te boven die episch, groots, bloederig en mooi proberen te zijn. God of War beleeft het hoogtepunt van de serie met dit deel, waar elk hoekje van de game een enorm gevecht met de meest afschuwelijke vijanden oplevert. Je vecht tegen een hele verzameling aan Griekse goden, van enorme Hydra's tot Zeus en beleeft hoe de hoofdpersoon Kratos de wraak op zijn familie levert. Helemaal aan het begin van de game speel je al tegen enorme paarden die nog eens vast blijken te zitten aan een enorm monster, terwijl jij je op een gigantische bewegende berg bevindt. De wereld is prachtig, met besneeuwde bergen, rivieren vol demonen, de onderwereld en de meest gedetailleerde kastelen en gebouwen. Er zijn ook genoeg geheimen te ontdekken. Het verhaal dat met dit deel wordt afgesloten heeft een bizar einde en maakt indruk. Als je voor de zoveelste keer een oog uit een cyclops hebt gerukt en de staart van een boze stier hebt afgekapt met je reeks aan wapens, kun je nog beginnen aan God of War: Ascension, een stuk van het verhaal dat zich voor deel 1, 2 en 3 afspeelt.

10 PlayStation 3 games die je echt gespeeld moet hebben

Red Dead Redemption

Grand Theft Auto, maar dan in de woestijn. Het prachtige oude Westen van Amerika, met gebergten, bosgebied, toendra en zanddorpjes, compleet met paardenrennen, het opjagen van koeien, het verzamelen van dierenhuiden en bloemen en de ouderwetse wildwest shootouts die enorm knap in beeld worden gebracht. Met de oude stoomtrein reis je naar een ander dorp in deze immense game, die het vooral van de sfeer en de vele interessante missies moet hebben. Het verhaal is indrukwekkend en de graphics zijn prachtig. De game gaat wel een stuk langzamer, maar biedt toch genoeg actie om je flink zoet te houden. Zeker als je alle te verzamelen items wilt vinden..

Mass Effect 3

Een apocalyptisch einde van een geweldige reeks. Mass Effect is een heel universum van planeten, ruimteschepen, wezens, oorlogen en een verhaal waar je daadwerkelijk invloed op hebt. De keuzes die je maakte in deel 2 waren van direct invloed op de gameplay in deel 3, want als je het niet voor elkaar kreeg sommige personages die je op je reis tegenkwam te laten overleven, waren ze ook niet in deel 3 te vinden. De introductie van de game is een van de meest indrukwekkende ooit gemaakt, wanneer de 'Reapers' de aarde aanvallen (zoals te zien in de trailer hierboven). De dreiging van deze enorme wezens achtervolgt je de hele game. Het is een episch gevecht om de aarde te beschermen tegen deze aanval en dat gaat niet zonder problemen. Hoewel om het einde veel te doen was, blijft de Mass Effect serie een van de meest indrukwekkende op de PlayStation 3.

Borderlands

Toen Borderlands werd uitgebracht hadden de makers volgens de verhalen iets te weinig tijd om het grafisch te perfectioneren, dus werd er besloten een cell-shaded stijltje overheen te gieten. En laat dat nu juist het grote succes van de eerste Borderlands zijn geweest, een first person shooter met flink wat RPG-elementen. De vreemdste vijanden en gave locaties, met de robot Claptrap aan je zijde. De makers van Borderlands hebben inmiddels deel 2 uitgebracht en een versie voor de PlayStation Vita komt eraan. De wereld zit vol detail en laat je vooral met z'n tweeën een enorme hoeveelheid unieke wapens en spullen verzamelen. Elk wapen is anders, door de grote variabelen waarmee die wapens willekeurig door het spel worden gegenereerd. Op zoek naar een nét iets beter wapen is een sport in Borderlands, waar flink wat uitbreidingen van zijn uitgebracht. De Game of the Year edition is nog wel te krijgen in wat winkels en daarmee koop je een geweldige hoeveelheid aan uren gameplay die je bovendien nog eens kan verviervoudigen, door de verschillende personages. Zij bieden met hun unieke eigenschappen bij elke speelbeurt weer een nieuwe ervaring.

10 PlayStation 3 games die je echt gespeeld moet hebben

Fallout: New Vegas

Niet iedereen zal het met deze keuze eens zijn, want Fallout zit vol bugs en loopt nog wel eens vast. De game speelt zich wat jaar na Fallout 3 af, waarin je wakker wordt in een Vault nadat een nucleaire oorlog de aarde heeft verwoest. Wanneer je de radioactieve wereld instapt en de eerste gemuteerde en vuurspuwende spinnen tegen het lijf loopt, ontdek je de ware kracht van de game. Met tientallen opgerichte dorpjes, grotten en gebouwen, kom je gedurende het verhaal fracties, groepen en bijzondere wezens tegen. De sfeer in New Vegas is die van een oude jazzfilm, compleet met Frank Sinatra uit de speakers van een in elkaar geflanste radio. Je maakt in gesprekken met personages uit de game continu keuzes die het verloop van de game beïnvloeden. Zo mag je zorgen dat je sterk genoeg bent als een groep je na herhaaldelijk waarschuwen komt opzoeken als je te veel missies voor een andere groep voltooit. New Vegas leidt je op een gegeven moment naar de heropgebouwde stad Vegas, compleet met superluxe casino. Je hebt op een aantal vaste momenten een beslissing te nemen, die grote gevolgen heeft voor welke fractie je 'volgt'. Opslaan vóór dat punt en later vanaf daar de game anders spelen zorgt ervoor dat je het meeste haalt uit deze postapocalyptische en op sommige momenten zeer moeilijke game.

Grand Theft Auto V

Natuurlijk kon deze niet uitblijven. De meest uitgebreide, heftige, gedetailleerde, grootste, inventieve, afwisselende en explosieve game ooit. Volgens vele gameswebsites en -magazines dé beste game ooit. GTA V overtreft haar voorgangers met een enorme hoeveelheid aan bizarre details en de toewijding die de makers in de game hebben gestoken betaalt zich uit in opbrengsten: al na dag drie na de release is er 1.000.000.000 dollar opgebracht. Dat is vier keer zoveel als de game gekost heeft. Drie personages in plaats van een is al bijzonder, maar voegt ook echt iets toe. Je kunt op elk moment switchen naar een ander, die gewoon doorgaat met zijn leven en zich dus overal kan bevinden: zwemmend in de zee, fietsend door de bergen of op het toilet. En in de gigantische wereld kun je behalve letterlijk honderden missies ook tennissen, darten, bungeyjumpen, abseilen, bowlen, een stripclub bezoeken, in een reuzenrad zitten, yogalessen volgen, autoraces doen, triatlons lopen, je auto pimpen, in een zappelin vliegen, motorraces winnen, een tattoo nemen, alle stunt jumps behalen, voor taxichauffeur spelen, een gejatte portemonnee terugbrengen, branden blussen, winkels beroven, enorme hijskranen beklimmen, met een kabelbaan de bergen in, vlieglessen volgen, in aandelen beleggen, het internet op, een taxi bellen, investeren in huizen, naar de kapper gaan, skydiven, bootraces doen en nog veel meer.

Tech Lijstjes Design & innovatie
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/10-playstation-3-games-die-je-echt-gespeeld-moet-hebben